24polska.pl luckystrikes.pl www.abclinux.pl www.numizmatyka.com.pl ANFA.PL linki
Login: Hasło: Odzyskaj hasło Zarejestruj się

logo



startowa startowa  a  mapa mapa strony  a  ulubione ulubione  a  kontakt kontakt



wyszukaj
Przepisy >> Zupy >> Barszcz ukraiński


Składniki:

  • rosół – 4 szklanki
  • włoszczyzna z kapustą - 1 pęczek
  • biała fasola - 1/2 szklanki
  • cebula - 1 szt.
  • ziemniaki – 25 dag
  • buraki – 50 dag
  • koncentrat burakowy - 2 łyżki
  • lub kwas burakowy - 1 szklanka
  • śmietana - 1/2 szklanki
  • przecier pomidorowy - 1 łyżka
  • czosnek - 2 ząbki
  • mąka - 1 łyżka
  • sok z cytryny
  • jajka ugotowane na twardo – 4 szt.
  • koperek do posypania
  • cukier sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Fasolę wypłukać i namoczyć na kilka godzin w przegotowanej zimnej wodzie. Ugotować. Osobno ugotować buraki w łupinach. Jeden burak odłożyć, pozostałe obrać, zetrzeć na grubej tarce, zalać gorącą wodą (ok. 1/2 l), odstawić na godzinę, odcedzić. Włoszczyznę oczyścić, umyć. Marchewkę, pietruszkę i seler zetrzeć na grubej tarce, por drobno pokroić. Starte warzywa wrzucić do rosołu, chwilę pogotować, dodać pokrojone w kostkę ziemniaki i poszatkowaną kapustę. Wszystko ugotować do miękkości. Wlać odcedzony wywar z buraków, wrzucić pokrojony odłożony buraczek, połówkę cebuli, dodać fasolę wraz z wodą, w której się gotowała, i przecier pomidorowy. Doprawić do smaku kwasem lub koncentratem buraczanym, czosnkiem roztartym z solą, sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Doprawić śmietaną. Barszcz ukraiński podawać z gotowanym jajkiem i koperkiem.

Poziom trudności:

łatwy