24polska.pl luckystrikes.pl www.abclinux.pl www.numizmatyka.com.pl ANFA.PL linki
Login: Hasło: Odzyskaj hasło Zarejestruj się

logo



startowa startowa  a  mapa mapa strony  a  ulubione ulubione  a  kontakt kontakt



wyszukaj
Przepisy >> Zupy >> Botwinka


Składniki:

  • 3 duże garście botwinki
  • 5 małych buraczków
  • 4 jaja (lub 1 kg ziemniaków)
  • sok z ½ cytryny
  • 4 -5 łyżek słodkiej śmietany
  • ½ pęczka koperku
  • 3 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 litry wody
  • 1 łyżeczka przyprawy typu vegeta

Sposób przygotowania:

Buraki umyj, obierz, przekrój na ćwiartki i gotuj z cukrem, solą, przyprawą typu vegeta i sokiem z cytryny. Pokrój liście botwinki i dodaj do wywaru. Gotuj przez 10 min. Zapraw słodką śmietanką. Zupę podawaj z ugotowanymi na twardo jajkami lub ziemniakami (ugotowanymi wcześniej oddzielnie). Przed podaniem posyp zupę koperkiem.

Poziom trudności:

łatwy