24polska.pl luckystrikes.pl www.abclinux.pl www.numizmatyka.com.pl ANFA.PL linki
Login: Hasło: Odzyskaj hasło Zarejestruj się

logo



startowa startowa  a  mapa mapa strony  a  ulubione ulubione  a  kontakt kontakt



wyszukaj
Przepisy >> Zupy >> Bulion grzybowy


Składniki:

  • 50 dkg mięsa wieprzowego lub wołowego
  • 5 dkg grzybów suszonych lub 50 dkg świeżych
  • 60 dkg ziemniaków
  • marchew
  • 2 cebule
  • 20 dkg słoniny
  • nać pietruszki
  • koper
  • pieprz
  • sól
  • łyżka mąki

Sposób przygotowania:

Umyte starannie grzyby zalać wrzątkiem, gotować pod przykryciem. W innym garnku ugotować mięso, a gdy miękkie - wyjąć, po czym wrzucić ziemniaki pokrajane w kostkę lub plasterki. Gotować przez 5 min. Grzyby wrzucić do ziemniaków i gotować jeszcze 5 min. Marchew pokrajać na drobne plasterki, wrzucić do zupy wraz z natką pietruszki i koperku, dodać pokrajaną cienko cebulę, a także sól i pieprz. Gotować ok. 8 min. Ze słoniny (lub smalcu), łyżki mąki i dużej cebuli przygotować zasmażkę, zaprawić nią bulion.

Poziom trudności:

łatwy