24polska.pl luckystrikes.pl www.abclinux.pl www.numizmatyka.com.pl ANFA.PL linki
Login: Hasło: Odzyskaj hasło Zarejestruj się

logo



startowa startowa  a  mapa mapa strony  a  ulubione ulubione  a  kontakt kontakt



wyszukaj
Przepisy >> Zupy >> Bulion ogórkowy


Składniki:

  • 60 dkg ziemniaków
  • 25 dkg kwaszonych ogórków
  • 50 dkg mięsa wieprzowego lub wołowego
  • kilka listków pietruszki i kopru
  • 20 dkg słoniny lub 15 dkg smalcu
  • 1 cebula
  • sól
  • pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Ziemniaki umyć, obrać, wrzucić do naczynia z wodą. Kwaszone ogórki zetrzeć na tarce. Zagotować 3 l wody. Do wrzątku wrzucić mięso, gotować do miękkości, po czym wyjąć z garnka, a do wywaru wrzucić pokrajane ziemniaki. Gotować przez 8 min., po czym dodać przetarte ogórki i gotować przez następne 4 min. Wrzucić pietruszkę i koper, a także sól i pieprz do smaku. Gotować jeszcze 2 min. i odstawić z ognia. Przygotować zasmażkę.

Poziom trudności:

łatwy