24polska.pl luckystrikes.pl www.abclinux.pl www.numizmatyka.com.pl ANFA.PL linki
Login: Hasło: Odzyskaj hasło Zarejestruj się

logo



startowa startowa  a  mapa mapa strony  a  ulubione ulubione  a  kontakt kontakt



wyszukaj
Przepisy >> Zupy >> Bulion rumiany


Składniki:

  • 1,5 kilograma biodrówki wołowej
  • 2 cebule
  • 2 marchewki
  • 1 dużą pietruszkę
  • 1/2 selera
  • 1 por
  • po 1 pęczku natki pietruszki
  • selera i zielonych części pora
  • sól
  • ziele angielskie
  • pieprz czarny

Sposób przygotowania:

Wołowinę przemyć pod bieżącą wodą, osuszyć w ściereczce, ułożyć tłuściejszym bokiem na dnie rondla, wlać 3-4 łyżki wody, aby dno rondla nie było suche. Dodać cebulę, pokrojone w słomkę warzywa korzeniowe, pęczek natki pietruszki, selera i pora, przykryć szczelną pokrywką. Rondel ustawić na małym ogniu i często przewracać mięso i warzywa aby się nie przypaliły, lecz tylko zrumieniły, za każdym razem dodawać 1 łyżkę wody. Kiedy mięso pokryje się błyszczącą błonką, a kości staną się błyszczące, dolać 15 szklanek wody. Ustawić rondel na silnym ogniu, przykryć pokrywką i trzykrotnie doprowadzić do wrzenia, za każdym razem odstawiając rondel na brzeg płyty kuchennej i zdejmując tworząca się na powierzchni wywaru pianę. Gdy mięso będzie niemal gotowe, bulion posolić i gotować na małym ogniu 10-15 minut. Rondel zdjąć z ognia, odstawić w chłodne miejsce, usunąć tłuszcz, a bulion przecedzić przez gęste sitko. Tuż przed podaniem na stół podgrzać, dodać drobno posiekaną pietruszkę i przelać do ogrzanej wazy. Osobno podać pszenne grzanki.

Poziom trudności:

łatwy