24polska.pl luckystrikes.pl www.abclinux.pl www.numizmatyka.com.pl ANFA.PL linki
Login: Hasło: Odzyskaj hasło Zarejestruj się

logo



startowa startowa  a  mapa mapa strony  a  ulubione ulubione  a  kontakt kontakt



wyszukaj
Przepisy >> Zupy >> Bulion z sarniny


Składniki:

  • Z kości sarniny młodych sztuk
  • błon i powięzi
  • których nie udało się wykorzystać do gotowania zup
  • można sporządzić esencjonalny bulion
  • Surowce potrzebne do otrzymania 1 litra bulionu:
  • 1,5 kg kości
  • po 10 dag marchwi
  • pietruszki
  • selera i cebuli (lub pora)
  • 2 dag soli
  • 1 liść laurowy
  • 5 ziarnek ziela angielskiego

Sposób przygotowania:

Kości umyć, porąbać i włożyć do garnka, dodać ścięgna, powięzi, wlać około 2 litrów zimnej wody i wolno doprowadzić do wrzenia. Wywar gotować na wolnym ogniu około 3 godzin, następnie dodać oczyszczone i wypłukane warzywa, przyprawy, sól i w dalszym ciągu gotować około jednej godziny. Wywar przecedzić (można zebrać tłuszcz) i wygotować (odparować) do objętości 1 litra. Bulion wlać do czystych i suchych małych słoiczków twistów, zamknąć wieczkami, wstawić do garnka i gotować (pasteryzować przez dwie godziny). Po 48 godzinach. słoiki ponownie pasteryzować przez jedną godzinę. Po ostudzeniu sprawdzić dokładnie zamknięcia słoików, nakleić na nich karteczki z nazwą i datą sporządzenia. Słoiki z bulionem można przechowywać około 1 roku w ciemnym i chłodnym pomieszczeniu.

Poziom trudności:

łatwy