24polska.pl luckystrikes.pl www.abclinux.pl www.numizmatyka.com.pl ANFA.PL linki
Login: Hasło: Odzyskaj hasło Zarejestruj się

logo



startowa startowa  a  mapa mapa strony  a  ulubione ulubione  a  kontakt kontakt



wyszukaj
Przepisy >> Zupy >> Esencjonalna i sycąca zupa kurkowa na wołowinie


Składniki:

  • ok. 40 dag świeżych kurek
  • 2 łyżki masła
  • sól
  • pieprz
  • 400 g wołowiny na zupę, np. łopatki
  • 3 marchewki
  • pół średniego selera
  • mały por
  • 1 cebula
  • spora gałąź świeżego lubczyku
  • Makaron Międzybrodzki 4-jajeczny
  • 4 średnie ziemniaki
  • ziele angielskie
  • liście laurowe
  • 1/2 szklanki śmietany 18%
  • koperek

Sposób przygotowania:

Zaczynamy od rosołu, na którym gotować się będzie zupa kurkowa. Do garnka wkładamy wołowinę, obraną marchewkę, obrany seler, lubczyk i por, a także opaloną nad gazem cebulę. Zalewamy wodą i gotujemy. Uwaga! Gdy rosół zacznie się mocno gotować, zmniejszamy ogień. W innym przypadku rosół będzie mętny. Z nóżek grzybów małym nożykiem usuwamy ziemię i zanieczyszczenia. Wsypujemy kurki do miski i dokładnie płuczemy w dużej ilości letniej wody po czym odsączamy. Na patelni rozgrzewamy masło i lekko obsmażamy grzyby. Podczas smażenia kurki doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Kiedy mięso będzie już miękkie, do garnka wrzucamy pokrojone ziemniaki oraz kurki z patelni, liście laurowe i ziele angielskie. Jeśli będzie potrzeba, zupę doprawmy solą i pieprzem. Gdy ziemniaki zaczną mięknąć, z zupy wyciągamy pora (może się rozwarstwić w zupie i tworzyć „wstęgi”, za którymi wiele osób nie przepada) i lubczyk, a do garnka wsypujemy makaron i gotujemy zgodnie z zaleceniem producenta. Śmietanę dokładnie mieszamy w kubku z kilkom łyżkami wywaru i powoli, uważając by się nie zwarzyła, wlewamy do garnka. Zupę przelewamy do miseczek i posypujemy drobno posiekanym koperkiem. Na pewno będzie pysznie!

Poziom trudności:

łatwy

Źródło/Autor:

Międzybrodzkie Makarony / fot. JoannaTkaczuk - Fotolia.com