24polska.pl luckystrikes.pl www.abclinux.pl www.numizmatyka.com.pl ANFA.PL linki
Login: Hasło: Odzyskaj hasło Zarejestruj się

logo



startowa startowa  a  mapa mapa strony  a  ulubione ulubione  a  kontakt kontakt



wyszukaj
Przepisy >> Zupy >> Flaczki - żarniuki


Składniki:

  • 5 - 6 ziemniaków
  • żołądek wieprzowy
  • 0.5 szkl. śmietany
  • 1 - 2 łyżki kaszy jęczmiennej
  • pieprz
  • listek laurowy
  • cebula

Sposób przygotowania:

Po wyczyszczeniu żołądek moczy się przez 2 - 3 h w zimnej wodzie. Następnie obgotowuje się go i pozostawia na kilka godzin w tej samej wodzie. Po wyjęciu soli się go i przechowuje w chłodnym miejscu przez 2 - 3 dni. Przed sporządzeniem zupy żołądek umyć i pokroić na paski 3x1 cm. Tak przygotowany wrzucić do garnka razem z kaszą i wodą, gotować aż do miękkości. Następnie wrzucić drobno pokrajane ziemniaki, cebulę, pieprz, liść laurowy, sól. Gdy ziemniaki są juz miękkie, zalać śmietaną.

Poziom trudności:

łatwy