24polska.pl luckystrikes.pl www.abclinux.pl www.numizmatyka.com.pl ANFA.PL linki
Login: Hasło: Odzyskaj hasło Zarejestruj się

logo



startowa startowa  a  mapa mapa strony  a  ulubione ulubione  a  kontakt kontakt



wyszukaj
Przepisy >> Zupy >> Flaczki wołowe śląskie


Składniki:

  • 2 kg wołowych flaków
  • 60 dkg kości wołowych i wieprzowych
  • 25 dkg cebuli
  • 15 dkg margaryny lub smalcu
  • 1 pełna łyżka otartego majeranku
  • imbir
  • starta gałka muszkatałowa
  • pieprz naturalny
  • sól do smaku
  • 2 pełne łyżki mąki pszennej
  • 2 ziarenka ziela angielskiego
  • 2 przyprawy zup w kostkach.

Sposób przygotowania:

Flaki dokładnie oczyścić, sparzyć wrzątkiem, przepłukać i ugotować od zimnej, osolonej wody z zielem angielskim. Cebulę obrać, pokroić w kostkę. Flaki ugotowane odcedzić, wystudzić i pokroić w cienkie paseczki. Kości z wywaru wyjąć i odrzucić, a flaki połączyć z wywarem, dodać przyprawy i zagotować wraz z przyprawą w kostkach do zup. Na tłuszczu sporządzić zasmażkę z cebuli i mąki i nią zagęścić flaki. Zagotować, przyprawić do smaku, zdjąć z ognia. Podawać na gorąco z pieczywem.

Poziom trudności:

łatwy