24polska.pl luckystrikes.pl www.abclinux.pl www.numizmatyka.com.pl ANFA.PL linki
Login: Hasło: Odzyskaj hasło Zarejestruj się

logo



startowa startowa  a  mapa mapa strony  a  ulubione ulubione  a  kontakt kontakt



wyszukaj
Przepisy >> Zupy >> Flaczki wołowe


Składniki:

  • 1.5 kg flaków wołowych - oparzonych i oczyszczonych
  • 2 l rosołu lub wody
  • 2 marchewki
  • 2 pietruszki
  • 0.5 selera
  • 2 pory
  • 70 g masła
  • 2 łyżki mąki
  • 1 cebula
  • z iele angielskie
  • liść laurowy
  • ew. 2 - 3 kostki rosołowe
  • Po 0.25 łyżeczki:
  • zmielonego imbiru
  • gałki muszkatołowej
  • mielonego pieprzu
  • kolendry
  • gorczycy i kminku.

Sposób przygotowania:

Najlepiej zacząć przygotowywanie flaków poprzedniego dnia. Wyszorować je, wyczyścić, dokładnie umyć i zalać wrzątkiem, gotować ok. kwadransa. Odcedzić. Ponownie zalać wrzątkiem, ale teraz już użyć do tego przygotowanego wcześniej rosołu. Gotować na małym ogniu przynajmniej 4 h. W razie ubywania rosołu, uzupełnić go wrzątkiem. Flaczki muszą być miękkie. Po ugotowaniu, flaki cieniutko pokroić na paseczki i wrzucić z powrotem do rosołu. W rondelku, w małej ilości wody gotować umyte, obrane i pokrojone w słupki jarzyny z dodatkiem łyżki masła: seler, por, marchewkę i pietruszkę. Gdy są miękkie dodać je do flaczków. Cebulę obrać, pokroić w kotkę i dusić na maśle, dodać później mąkę i zrobić zasmażkę, rozprowadzając ją niedużą ilością rosołu z flaczków. Dolać zasmażkę do flaków i przyprawić je. Gdy już zgodnie ze swoimi upodobaniami dodać przyprawy, posolić flaczki i gotować je na małym ogniu przez 20 min. Jeżeli używa się wody, to można dodać kostki rosołowe.

Poziom trudności:

łatwy