24polska.pl luckystrikes.pl www.abclinux.pl www.numizmatyka.com.pl ANFA.PL linki
Login: Hasło: Odzyskaj hasło Zarejestruj się

logo



startowa startowa  a  mapa mapa strony  a  ulubione ulubione  a  kontakt kontakt



wyszukaj
Przepisy >> Zupy >> Kacza zupa


Składniki:

  • 5 szkl przegotowanej wody
  • 4 ząbki czosnku
  • cebula
  • por
  • 2 - 3 marchewki
  • 1 łyżeczka posiekanego świeżego imbiru
  • 6 gałązek świeżej kolendry
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • 1 kg części z kaczki:
  • filet
  • udka
  • skrzydła
  • Dodatek:
  • 6 grzybów shiitake (w sklepach z żywnością orientalną)
  • marchewka
  • por
  • 2 dymki
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • listki kolendry
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Części kaczki okroić możliwie dokładnie z tłuszczu, włożyć do zmielonej wody razem z przekrojoną na ćwiartki cebulą, porem i czosnkiem, imbirem, tymiankiem i łodyżkami kolendry. Wszystko zagotować i zdjąć szumowiny. Na małym ogniu gotować 1.5 h. Wyjąć mięso, przecedzić wywar i odstawić do zupełnego ostygnięcia, aby dokłanie zebrać tłuszcz. Kawałki kaczki pokroić na drobniejsze, ale niezbyt drobne części. Surową marchew pokroić w paski cienkie jak zapałki, pora w cienkie paski wzdłuż listków. Grzyby, marchew, dymki i pora pokropić sosem sojowym, posypać pieprzem, dodać odtłuszczony kaczy rosół. Zagotować. Doprawić solą i pieprzem. Grzyby pokroić w paseczki. Zagotowaną zupę porozlewać do filiżąnek, dodać mięso.

Poziom trudności:

łatwy