24polska.pl luckystrikes.pl www.abclinux.pl www.numizmatyka.com.pl ANFA.PL linki
Login: Hasło: Odzyskaj hasło Zarejestruj się

logo



startowa startowa  a  mapa mapa strony  a  ulubione ulubione  a  kontakt kontakt



wyszukaj
Przepisy >> Zupy >> Kapuśniak polski


Składniki:

  • kiszona kapusta – 40 dag
  • kości wieprzowe – 25 dag
  • ewent. wędzonka, kiełbasa lub boczek
  • włoszczyzny – 1 pęczek
  • woda – 6 szklanek
  • cebula – 1 szt.
  • słonina – 4 dag
  • mąka – 1 łyżka
  • sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Kości wypłukać, zalać zimną wodą, podgotować. Posolić, włożyć włoszczyznę i dogotować. Kapustę drobno pokroić, zalać wrzącą wodą. Po zagotowaniu odkryć na chwilę, a następnie przykryć i dogotować. Wymieszać z przecedzonym wywarem, zaprawić zasmażką, przygotowaną na słoninie z cebulą i mąką. Zupę zagotować dodać sól i pieprz do smaku. Wlać surowy kwas z kapusty. Jeśli kapuśniak był gotowany z boczkiem pokroić go w kostkę i włożyć do zupy. Podawać z chlebem lub ziemniakami.

Poziom trudności:

łatwy