24polska.pl luckystrikes.pl www.abclinux.pl www.numizmatyka.com.pl ANFA.PL linki
Login: Hasło: Odzyskaj hasło Zarejestruj się

logo



startowa startowa  a  mapa mapa strony  a  ulubione ulubione  a  kontakt kontakt



wyszukaj
Przepisy >> Zupy >> Kapuśniak z czerwonej kapusty


Składniki:

  • 1.5 l wywaru z kości i warzyw
  • 150 ml czerwonego wytrawnego wina
  • 15 dkg cytryn
  • 0.5 kg czerwonej kapusty
  • 30 dkg obranych ziemniaków
  • 8 dkg cebuli
  • 4 dkg tłuszczu
  • 2 dkg mąki
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Cytryny umyć, sparzyć wrzącą wodą, obrać ze skórki, pokroić w półplasterki. Kapustę opłukać, pokrajać w kostkę usuwając głąb i grube nerwy, zalać częścią wywaru, ugotować. Po ugotowaniu skropić sokiem z cytryny. Ziemniaki pokrajać w kostkę, zalać pozostałym wywarem, ugotować, połączyć z kapustą i winem. Cebule opłukać, pokrajać w kostkę, podsmażyć, dodać mąkę, lekko zrumienić, połączyć z zupą, zagotować, włożyć cytryny, doprawić do smaku.

Poziom trudności:

łatwy