24polska.pl luckystrikes.pl www.abclinux.pl www.numizmatyka.com.pl ANFA.PL linki
Login: Hasło: Odzyskaj hasło Zarejestruj się

logo



startowa startowa  a  mapa mapa strony  a  ulubione ulubione  a  kontakt kontakt



wyszukaj
Przepisy >> Zupy >> Kapuśniak z mielonym mięsem


Składniki:

  • 1 biała kapusta
  • 2 cebule
  • 250 g mielonego mięsa
  • jajko
  • 2 łyżki natki
  • cytryna
  • łyżeczka masła
  • kostka rosołowa
  • sól
  • pieprz
  • estragon
  • liść laurowy

Sposób przygotowania:

Z kapusty usunąć głąb i poszatkować, cebulę obrać, pokroić, razem z kapustą poddusić na maśle, zalać wrzątkiem, posolić, dodać liść laurowy i pieprz. Gotować 10 min. bez przykrycia (wtedy ulotni się nieprzyjemny zapach z kapusty), przykryć, dodać kostkę rosołową i gotować aż kapusta będzie miękka. Mięso wymieszać z żółtkiem, natką i ubitym na pianę białkiem, doprawić do smaku. Z mięsa formować kulki o średnicy ok. 2 cm, kłaść na gorącą zupę i gotować do 10 min. Do gotowej zupy wcisnąć odrobinę soku z cytryny i doprawić do smaku.

Poziom trudności:

łatwy