24polska.pl luckystrikes.pl www.abclinux.pl www.numizmatyka.com.pl ANFA.PL linki
Login: Hasło: Odzyskaj hasło Zarejestruj się

logo



startowa startowa  a  mapa mapa strony  a  ulubione ulubione  a  kontakt kontakt



wyszukaj
Przepisy >> Zupy >> Kapuśniak


Składniki:

  • 500 g kości
  • 250 g włoszczyzny
  • 300 g kapusty kwaszonej
  • 2 l wody
  • 20 g grzybów suszonych
  • 20 g mąki
  • 40 g tłuszczu
  • sól
  • cukier
  • jałowiec

Sposób przygotowania:

Ugotować wywar z kości i włoszczyzny. Kapustę zalać wywarem i gotować do miękkości. Grzyby ugotować, pokroić w paski. Dodać do kapusty grzyby wraz z wywarem, w którym się gotowały. Dodać powidła śliwkowe. Całość zaprawić zasmażką z tłuszczu i mąki, dodać przyprawy i zagotować. Utrzymywać w stanie wrzenia jeszcze kilka minut. Podawać z ziemniakami.

Poziom trudności:

łatwy