24polska.pl luckystrikes.pl www.abclinux.pl www.numizmatyka.com.pl ANFA.PL linki
Login: Hasło: Odzyskaj hasło Zarejestruj się

logo



startowa startowa  a  mapa mapa strony  a  ulubione ulubione  a  kontakt kontakt



wyszukaj
Przepisy >> Zupy >> Klarowna zupa grzybowa


Składniki:

  • Międzybrodzki Makaron krajanka – 250g
  • wywar kostno–jarzynowy - 2l
  • grzyby suszone - 50g
  • podgrzybek - 350g
  • kurka - 200g
  • cebula - 2 szt.
  • olej - 3 łyżki
  • sól, pieprz do smaku
  • natka pietruszki

Sposób przygotowania:

Makaron należy ugotować w osolonej wodzie, następnie zahartować i odcedzić. W tym samym czasie gotujemy wywar kostno-jarzynowy z warzywami pokrojonymi w cząsteczki oraz suszonymi grzybami. Osobno obgotowujemy grzyby świeże, odcedzamy i kroimy. Posiekaną cebulkę podsmażamy na złoty kolor, a następnie razem z grzybami dodajemy do naszego wywaru i doprawiamy solą i pieprzem dla smaku. Całość podajemy z Międzybrodzkim Makaronem Krajanką oraz natką pietruszki.

Uwagi:

SZEF KUCHNI RADZI!
„Grzyby mrożone, po ugotowaniu maja często dziwny posmak ziemi, czy igliwia leśnego. Żeby się go pozbyć, należy po odcedzeniu grzybów, dobrze je wypłukać i dopiero wtedy dodać do zupy, lub zrobić z nich pyszny sos.”

Poziom trudności:

łatwy

Źródło/Autor:

Robert Muzyczka - szef kuchni Dworu Korona Karkonoszy / Międzybrodzkie Makarony