24polska.pl luckystrikes.pl www.abclinux.pl www.numizmatyka.com.pl ANFA.PL linki
Login: Hasło: Odzyskaj hasło Zarejestruj się

logo



startowa startowa  a  mapa mapa strony  a  ulubione ulubione  a  kontakt kontakt



wyszukaj
Przepisy >> Zupy >> Krupnik na mleku


Składniki:

  • 1 szkl. kaszy jęczmiennej
  • 1 l wody
  • 1.25 l mleka
  • sól

Sposób przygotowania:

Kaszę wymieszać z zimną wodą i ugotować, ciągle mieszając. Wlać mleko i przegotować razem z kaszą. W niektórych okolicach, zwłaszcza na Podlasiu, wsypywano szklankę kaszy do wrzącej wody, gotowano do miękkości, po czym zalewano surowym mlekiem i podawano osoloną lub przysłodzoną po zupie kwaśnej i po mięsie zamiast kompotu.

Poziom trudności:

łatwy