24polska.pl luckystrikes.pl www.abclinux.pl www.numizmatyka.com.pl ANFA.PL linki
Login: Hasło: Odzyskaj hasło Zarejestruj się

logo



startowa startowa  a  mapa mapa strony  a  ulubione ulubione  a  kontakt kontakt



wyszukaj
Przepisy >> Zupy >> Łagodna biała zupa rybna z pulpecikami


Składniki:

  • Duża płoć
  • duży leszcz
  • 2 średnie okonie lub karasie
  • 2 cebule
  • łyżeczka mielonego imbiru
  • łyżeczka mielonej gałki muszkatałowej
  • łyżeczka mielonego białego pieprzu
  • liść laurowy
  • 4 ziarenka ziela angielskiego
  • 0.25 szkl. tarej bułki
  • jajko
  • pęczek włoszczyzny
  • pęczek natki pietruszki
  • 1 pojemnik śmietany wiejskiej lub jogurtowej
  • sól

Sposób przygotowania:

Ryby oskrobujemy z łusek, patroszymy, odcinamy głowy, ogony i skrzela, wyjmujemy kręgosłupy wraz z ośćmi, ale ich nie wyrzucamy. Natkę drobno siekamy. Ryby przekręcamy przez maszynkę, dodajemy namoczoną w mleku tartą bułkę, jajko, gałkę muszkatałową, imbir, biały pieprz i natkę. Formujemy maleńkie gałeczki. Do dużego rondla wkładamy włoszczyznę, liść laurowy, ziele angielskie, głowy, ogony, skrzela i kręgosłupy rybie wraz z ośćmi, zalewamy trzema litrami wody, gotujemy pod przykryciem ponad godzinę. Przelewamy wywar przez sito, wyjmujemy warzywa. Wywar wlewamy z powrotem do rondla, solimy do smaku, wkładamy do niego gałeczki rybne i gotujemy 20 min. Do miseczek wkładamy ugotowane warzywa, gałeczki rybne i po łyżeczce śmietany, zalewamy zupą i posypujemy posiekaną natką. Do zupy możemy podać kromki białej, chrupiącej bułki.

Poziom trudności:

łatwy