24polska.pl luckystrikes.pl www.abclinux.pl www.numizmatyka.com.pl ANFA.PL linki
Login: Hasło: Odzyskaj hasło Zarejestruj się

logo



startowa startowa  a  mapa mapa strony  a  ulubione ulubione  a  kontakt kontakt



wyszukaj
Przepisy >> Zupy >> Śmietankowa zupa z pieczarek


Składniki:

  • 50 dag pieczarek (mogą być małe prawdziwki)
  • 12 cebulek dymek
  • 60 dkg ziemniaków
  • sól
  • pieprz
  • słodka papryka
  • 2 cebule
  • 2 łyżki oleju
  • 3 łyżki mąki
  • 1 l bulionu warzywnego
  • 50 dkg śmietany kremówki
  • natka do dekoracji

Sposób przygotowania:

Ziemniaki obrać i umyć, pieczarki oczyścić, opłukać i osuszyć. Grzyby pokroić w plasterki, ziemniaki w kostkę, cebulki dymek na kawałki a zieleninę w krążki. Ziemniaki ugotować w lekko osolonej wodzie (10 min.). Na gorącym oleju podsmażyć grzyby, posiekane cebule, zieleninę i cebulki dymek. Oprószyć mąką, zasmażyć, wlać bulion i śmietanę. Zagotować, ciągle mieszając, przyprawić do smaku solą, białym pieprzem i papryką. Przelać do wazy, udekorować natką. Podawać z ziołowymi grzankami z bagietki. Delikatny smak tej zupy można podkreślić, dodając do niej 1 - 2 łyżki koniaku.

Poziom trudności:

łatwy