24polska.pl luckystrikes.pl www.abclinux.pl www.numizmatyka.com.pl ANFA.PL linki
Login: Hasło: Odzyskaj hasło Zarejestruj się

logo



startowa startowa  a  mapa mapa strony  a  ulubione ulubione  a  kontakt kontakt



wyszukaj
Przepisy >> Zupy >> Mus z porów


Składniki:

  • 3l wywaru drobiowego
  • 8-10 młodych porów
  • 1 mała śmietana 18%
  • sól, pieprz ziołowy

Sposób przygotowania:

Młode pory obrać ze zbyt twardych, ciemnozielonych liści. Jasne liście i białą część porów pokroić w krążki o szerokości 1- 1,5 cm. Po dokładnym umyciu i odcedzeniu, dodać do lekko gotującego się wywaru. Całość gotować do czasu, aż pory zmiękną całkowicie. Wyłączyć ogień i odczekać 10 min aż zupa trochę przestygnie. Zmiksować całość za pomocą blendera na jednolity mus. Po wystudzeniu dodać śmietanę, doprawić do smaku solą i pieprzem i powtórnie zmiksować. Podgrzewamy bezpośrednio przed podaniem.

Uwagi:

Proponowane dodatki: grzanki, prażone ziarna dyni, prażone orzechy

Poziom trudności:

łatwy

Ilość osób:

6-8

Źródło/Autor:

MPM