24polska.pl luckystrikes.pl www.abclinux.pl www.numizmatyka.com.pl ANFA.PL linki
Login: Hasło: Odzyskaj hasło Zarejestruj się

logo



startowa startowa  a  mapa mapa strony  a  ulubione ulubione  a  kontakt kontakt



wyszukaj
Przepisy >> Zupy >> Polewka biała


Składniki:

  • 1 kg mięsa cielęcego lub innego
  • 20 dkg włoszczyzny
  • 0.5 l kaszy jęczmiennej
  • 0.25 l śmietany
  • sól
  • natka pietruszki
  • łyżka masła

Sposób przygotowania:

Różne kawałki cielęciny, niezdatne na kotlety, rozmaite podróbki (kurcząt czy kapłonów), a z braku tego wszystkiego po prostu kawałek cielęciny lub kurę ugotować zwykłym sposobem, z włoszczyzną i solą, na rosół oddzielnie ugotować kaszę jęczmienną, w miękkiej wodzie z odrobiną młodego masła na gęsto, pilnując, aby się nie przypaliła. Zbierać ciągle łyżką formujący się klej w wazę, gdyż ten jest właśnie najlepszy. Gdy jedno i drugie gotowe, włożyć kaszę zupełnie rozgotowaną na rzadkie sito i przefasować gotowym rosołem. Polewka powinna być gęstości zupy grochowej. Wymieszać mocno kaszę z rosołem, rozbić łyżką zagotować razem, aby była gorąca. Wlać kwaterkę słodkiej śmietany, posypać zieloną pietruszką. Podać z grzankami smażonymi na maśle i pokrajanymi w kostkę.

Poziom trudności:

łatwy