24polska.pl luckystrikes.pl www.abclinux.pl www.numizmatyka.com.pl ANFA.PL linki
Login: Hasło: Odzyskaj hasło Zarejestruj się

logo



startowa startowa  a  mapa mapa strony  a  ulubione ulubione  a  kontakt kontakt



wyszukaj
Przepisy >> Zupy >> Śródziemnomorska Zupa Czosnkowa


Składniki:

  • 2 l bulionu wołowego
  • 5 łyżek oliwy z oliwek
  • 8-10 ząbków czosnku, posiekanych lub rozgniecionych
  • 1 ostra papryczka, posiekana
  • 125 ml białego, wytrawnego wina
  • łyżka soku z cytryny
  • duża łyżka suszonych ziół: tymianek, oregano szczypta szafranu (opcjonalnie)
  • po 1 garści świeżo posiekanej pietruszki i bazylii
  • marchewka i groszek, pokrojone w drobną kostkę
  • ok. 250g sera mozzarella, pokrojonego w małą kostkę
  • ok. 250g szynki, pokrojonej w kostkę
  • listki bazylli, do dekoracji
  • pieczywo do podania

Sposób przygotowania:

W garnku rozgrzać oliwę, wsypać papryczkę, czosnek i smażyć przez minutę. Następnie polać sokiem z cytryny, podlać winem i gotować przez minutę. Dodać suszone zioła, szafran i podlać wcześniej przygotowanym bulionem. Dodać posiekaną pietruszkę oraz groszek z marchewką i gotować na małym ogniu, aż warzywa będą miękkie. Na koniec doprawić do smaku solą i pieprzem i dodać posiekaną bazylię. Do miseczek dodać szynkę, mozzarellę i listki bazylli, a następnie zalać gorącą zupą. Podawać razem z pieczywem.

Poziom trudności:

łatwy