24polska.pl luckystrikes.pl www.abclinux.pl www.numizmatyka.com.pl ANFA.PL linki
Login: Hasło: Odzyskaj hasło Zarejestruj się

logo



startowa startowa  a  mapa mapa strony  a  ulubione ulubione  a  kontakt kontakt



wyszukaj
Przepisy >> Zupy >> Rosół z ryby


Składniki:

  • ryba - 1/2 kg
  • włoszczyzna – 1 pęczek
  • cebula - 1 szt.
  • woda - 2 l
  • ewent. białe wino - 1/2 szklanki
  • liść laurowy
  • sól, biały i czarny pieprz
  • gałka muszkatołową

Sposób przygotowania:

Rybę sprawić, ogłowić, odciąć ogon i płetwy, odfiletować. Z głowy, kręgosłupa i jadalnych odpadków ryby oraz warzyw, zrumienionej cebuli i przypraw (ewentualnie wina) ugotować esencjonalny wywar. Włożyć rybę do gorącego, posolonego wywaru, ugotować. Rybę wyjąć. Wywar przecedzić przez gęste sitko. Rosół z ryby przyprawić do smaku solą, gałką muszkatołową i pieprzem. Podawać z pasztecikami, pulpetami z ryby, łazankami lub kruchymi paluszkami.

Uwagi:

Pozostałe mięso ryby zużyć do sałatki.

Poziom trudności:

łatwy