24polska.pl luckystrikes.pl www.abclinux.pl www.numizmatyka.com.pl ANFA.PL linki
Login: Hasło: Odzyskaj hasło Zarejestruj się

logo



startowa startowa  a  mapa mapa strony  a  ulubione ulubione  a  kontakt kontakt



wyszukaj
Przepisy >> Zupy >> Zupa cebulowa francuska


Składniki:

  • cebula – 5-6 szt. (40 dag)
  • olej – 2 łyżki
  • mąka – 1/2 łyżki
  • esencjonalny rosół wołowy – 3 szklanki białe
  • wino – 1 szklanka
  • masło do smażenia
  • bułka – 4 kromki
  • starty ser (ementaler) – 2 łyżki
  • słodka papryka – szczypta
  • sól i biały pieprz

Sposób przygotowania:

Cebulę pokroić, podsmażyć. Posypać mąką, dokładnie wymieszać. Wlać rosół i wino. Gotować, aż cebula będzie zupełnie miękka. Zmiksować. Doprawić słodką papryką, solą i pieprzem. Bułkę obsmażyć na maśle z obydwu stron. Gorącą zupę rozlać do żaroodpornych filiżanek lub talerzy. Na wierzchu położyć po grzance. Całość posypać serem i zapiec w piekarniku.

Uwagi:

Zupę można przygotować na wodzie. Cebulę można pokroić w kostkę, zrumienić i po prostu dodać do rosołu.

Poziom trudności:

łatwy