24polska.pl luckystrikes.pl www.abclinux.pl www.numizmatyka.com.pl ANFA.PL linki
Login: Hasło: Odzyskaj hasło Zarejestruj się

logo



startowa startowa  a  mapa mapa strony  a  ulubione ulubione  a  kontakt kontakt



wyszukaj
Przepisy >> Zupy >> Zupa cebulowa z grzankami serowymi


Składniki:

  • 25 dkg cebuli
  • łyżka masła
  • pół porcji włoszczyzny
  • kostka rosołu z drobiu
  • 5 szklanek wody
  • 4 kromki bułki
  • masło do posmarowania
  • 4 plasterki Gouda lub Edamskiego
  • papryka
  • sól

Sposób przygotowania:

Cebulę pokrojoną w drobną kostkę z dodatkiem masła podsmażyć do jasnozłocistego koloru. Oddzielnie ugotować wywar z włoszczyzny, odcedzić warzywa z wywaru, a do wywaru włożyć podsmażoną cebulę i gotować około 10 min. pod przykryciem. Pod koniec gotowania dodać kostkę rosołu z drobiu. Kromki bułki posmarować masłem, na każdą położyć cienki plasterek sera i z wierzchu posypać papryką. Tak przygotowane grzanki ułożyć na blasze posmarowanej masłem i wstawić do zapieczenia do piekarnika. Nalać gotową zupę do talerzy, a na środek talerza położyć jedną grzankę i od razu podać.

Poziom trudności:

łatwy