24polska.pl luckystrikes.pl www.abclinux.pl www.numizmatyka.com.pl ANFA.PL linki
Login: Hasło: Odzyskaj hasło Zarejestruj się

logo



startowa startowa  a  mapa mapa strony  a  ulubione ulubione  a  kontakt kontakt



wyszukaj
Przepisy >> Zupy >> Zupa cytrynowa z indykiem


Składniki:

  • 2 cytryny
  • 2 pory (30 dkg)
  • 4 szkl. bulionu
  • 2 łyżki masła lub margaryny
  • 20 dkg pieczonej lub wędzonej piersi indyka
  • 1/2 pojemnika śmietany (10 dkg)
  • 1 łyżka posiekanej zieleniny
  • 2 łyżki jasne
  • 2 łyżki zasmażki
  • 2 żółtka
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Cytryny wyszorować, cieniutko skroić skórkę, pokroić w wiórki, z cytryn wycisnąć 6 łyżek soku. Pory oczyścić, umyć, pokroić w krążki. Bulion podgrzać. Masło rozgrzać w rondlu, wrzucić pory, smażyć mieszając przez 2 min. Zalać gorącym bulionem, przykryć. Gotować przez 5 min. na małym ogniu. Mięso pokroić w paski. Zieleninę, skórkę z cytryn i zasmażkę dodać do zupy, zagotować. Zdjąć z ognia. Żółtka rozmącić, stopniowo dodawać do nich sok z cytryny, potem śmietanę. Powoli wlać do zupy, mieszając. Wrzucić mięso, zupę podgrzać, nie doprowadzając do wrzenia. Przyprawić solą i pieprzem.

Poziom trudności:

łatwy