24polska.pl luckystrikes.pl www.abclinux.pl www.numizmatyka.com.pl ANFA.PL linki
Login: Hasło: Odzyskaj hasło Zarejestruj się

logo



startowa startowa  a  mapa mapa strony  a  ulubione ulubione  a  kontakt kontakt



wyszukaj
Przepisy >> Zupy >> Zupa cytrynowa


Składniki:

  • rosół ugotowany na cielęcinie – 6 szklanek
  • cytryna – 1 szt.
  • gęsta, kwaśna śmietana – 1/2 szklanki
  • ewent. mąka – 1 łyżka
  • sól i biały pieprz
  • natka pietruszki

Sposób przygotowania:

Do rosołu wrzucić kawałek cytryny ze skórką, doprawić sokiem z cytryny, solą i białym pieprzem. Ewentualnie zagęścić mąką rozmieszaną z zimnym wywarem. Zagotować. Dodać śmietanę. Żupa powinna być kwaskowa. Podawać z ryżem. Do każdego talerza włożyć przed podaniem plasterek cytryny. Do zupy podać posiekaną natkę pietruszki.

Uwagi:

Cytryna ze skórką nie powinna leżeć w zupie dłużej niż 2-3 godziny, ponieważ zupa będzie gorzka.

Poziom trudności:

łatwy

Czas przygotowania:

20 min bez czasu przygotowania rosołu