24polska.pl luckystrikes.pl www.abclinux.pl www.numizmatyka.com.pl ANFA.PL linki
Login: Hasło: Odzyskaj hasło Zarejestruj się

logo



startowa startowa  a  mapa mapa strony  a  ulubione ulubione  a  kontakt kontakt



wyszukaj
Przepisy >> Zupy >> Zupa czosnkowa z fetą


Składniki:

  • 1 opakowanie sera feta
  • 2 główki czosnku
  • 250 ml gęstego jogurtu
  • 1 czubata łyżka mąki
  • 2 jaja
  • 1 łyżka posiekanego świeżego tymianku
  • 4 - 5 łyżek posiekanej rzeżuchy
  • 2 liście laurowe sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Do garnka wlać 1.5 l wody, wrzucić czosnek, pieprz, liście laurowe, posolić i gotować 30 min. Następnie przecedzić przez sitko do drugiego garnka, czosnek rozgniatając. Do wywaru wkruszyć ser. Wymieszać jogurt z maką na gładką masę, a potem wlać do niego 2 łyżki gorącej zupy, dokładnie wymieszać, ponownie wlać odrobine zupy i wymieszać, a następnie bardzo wolno, ciągle mieszając dodawać jogurt do gorącej zupy. Zostawić na małym ogniu na 10 min. W tym czasie mocno ubić jaja. Zestawić garnek z ognia i ostrożnie połączyć jajka z zupą. Gotową zupę doprawić do smaku i posypać zieleniną. Rozlać do miseczek. Podawać ze świeżym pieczywem.

Poziom trudności:

łatwy