24polska.pl luckystrikes.pl www.abclinux.pl www.numizmatyka.com.pl ANFA.PL linki
Login: Hasło: Odzyskaj hasło Zarejestruj się

logo



startowa startowa  a  mapa mapa strony  a  ulubione ulubione  a  kontakt kontakt



wyszukaj
Przepisy >> Zupy >> Zupa czosnkowa


Składniki:

  • 2l wody
  • Sporo kości wędzonych
  • Marchew i pietruszka
  • Por
  • 5-6 sporych ząbków czosnku (najlepiej użyć czosnku krajowego, bo chiński jest dużo słabszy)
  • Kostka bulionowa, sól
  • Żółty ser (pokrojony w kostkę lub starty na tarce) i grzanki z chleba

Sposób przygotowania:

Kości wędzone ugotować razem z marchewką i pietruszką (odszumować), doprawić jak rosół kostką bulionową i solą. Białe części drobno pokrojonego pora przysmażyć na maśle i dodać do wywaru, na koniec dodać przeciśnięty przez prasę czosnek. Podawać z grzankami z chleba i żółtym serem, ewentualnie można wbić jajko

Uwagi:

Po dodaniu czosnku trzeba pilnować, żeby zupa się nie zagotowała, bo straci smak!

Poziom trudności:

średni

Czas przygotowania:

1 h

Ilość osób:

4