24polska.pl luckystrikes.pl www.abclinux.pl www.numizmatyka.com.pl ANFA.PL linki
Login: Hasło: Odzyskaj hasło Zarejestruj się

logo



startowa startowa  a  mapa mapa strony  a  ulubione ulubione  a  kontakt kontakt



wyszukaj
Przepisy >> Zupy >> Zupa czosnkowa


Składniki:

  • 10 główek czosnku
  • 1.5 litra bulionu wołowego
  • 6 łyżek oliwy
  • 2 szkl. dużych grzanek
  • 0.25 szkl. sherry
  • 2 łyżeczki czerwonej słodkiej papryki papryki
  • 1 łyżeczka świeżo mielonego pieprzu
  • sól do smaku
  • 6 jajek
  • 0.25 szkl. startego na grubych oczkach żółtego sera.

Sposób przygotowania:

Na rozgrzanej oliwie zbrązowić (nie przypalić) ząbki czosnku, (kiedy są już złote dorzucić grzanki), zdjąć z ognia, rozgnieść czosnek, dodać paprykę i pieprz, dokładnie wymieszać, dodać sherry, dokładnie wymieszać. W osobnym garnku doprowadzić bulion do wrzenia, do wrzącego bulionu wkładać ostrożnie po jednym jajku - mieszając bulion bardzo szybko wkładać jajko w powstałe w garnku \"oko cyklonu\", jajko będzie wtedy w całości, a białko się zetnie gotując je w bulionie ok. 1.5 min. - tak przygotowane jajka odłożyć. Po przygotowaniu jajek wlewać powoli wrzący bulion do czosnku z dodatkami, cały czas mieszając, doprowadzić do wrzenia i gotować na małym ogniu 15 min. Przelać gorącą zupę do kokilek, do każdej porcji dodać przygotowane jajko, posypać serem i zapiec w piekarniku, aż ser się rozpuści.

Poziom trudności:

łatwy