24polska.pl luckystrikes.pl www.abclinux.pl www.numizmatyka.com.pl ANFA.PL linki
Login: Hasło: Odzyskaj hasło Zarejestruj się

logo



startowa startowa  a  mapa mapa strony  a  ulubione ulubione  a  kontakt kontakt



wyszukaj
Przepisy >> Zupy >> Zupa fasolowa


Składniki:

  • woda - ok. 3l
  • liść laurowy - 3 szt.
  • ziele ang. - 6-7 ziarnek
  • marchewka - 2 szt.
  • pietruszka - 1 szt.
  • seler - ¼ szt.
  • ziemniaki - 3-4 szt.
  • Kiełbasa ostrołęcka ZM Pekpol - 200g
  • Boczek z komina ZM Pekpol - 200g
  • cebula - 2 szt.
  • olej - 3 łyżki
  • mąka - 1 płaska łyżka
  • czosnek - 4-6 ząbków
  • majeranek, pieprz czarny mielony, pieprz ziołowy

Sposób przygotowania:

1. Fasolę należy namoczyć minimum parę godzin przed gotowaniem
2. Do garnka z wodą wkładamy liść laurowy, ziele, a następnie gotujemy ok. 20 minut
3. Następnie dokładamy odcedzoną z wody fasolę oraz warzywa pokrojone w kostkę
4. Gdy fasola będzie już prawie miękka, dodajemy ziemniaki
5. Boczek i kiełbasę kroimy w kostkę i podsmażamy na oleju razem z posiekaną cebulą
6. Pod koniec smażenia dodajemy mąkę i czekamy aż całość się zarumieni

Poziom trudności:

łatwy

Źródło/Autor:

ZM Pekpol / fot. Fotolia