24polska.pl luckystrikes.pl www.abclinux.pl www.numizmatyka.com.pl ANFA.PL linki
Login: Hasło: Odzyskaj hasło Zarejestruj się

logo



startowa startowa  a  mapa mapa strony  a  ulubione ulubione  a  kontakt kontakt



wyszukaj
Przepisy >> Zupy >> Zupa fasolowa


Składniki:

  • fasola – 30-40 dag
  • wędzony boczek – 15 dag
  • lub kości ze schabu – 25 dag
  • kiełbasa – kilka plasterków
  • włoszczyzna – 1 pęczek
  • cebula – 1
  • mąka – 1 łyżeczka
  • masło do smażenia
  • czosnek – 1 ząbek
  • majeranek
  • sól i pieprz do smaku
  • ewent. pomidor – 1 szt. i natka pietruszki

Sposób przygotowania:

Fasolę wypłukać, namoczyć w zimnej wodzie (12 godz.). Ugotować wywar z włoszczyzny i boczku. Fasolę odcedzić, zalać świeżą wodą i ugotować do miękkości i połączyć z wywarem (fasolę można przetrzeć lub zmiksować). Cebulę posiekać, podsmażyć na maśle, dodać łyżeczkę mąki. Zasmażkę rozmieszać z niewielką ilością zimnej wody, wlać do zupy. Można dodać samą podsmażoną cebulę bez mąki. Do zupy włożyć pokrojony w kostkę boczek lub obrane z kości mięso oraz kiełbasę i pokrojoną w talarki, marchewkę z wywaru. Przyprawić solą, czosnkiem i majerankiem. (Można też dodać świeży, obrany ze skórki i pokrojony pomidor i natkę pietruszki). Podawać z zacierkami lub makaronem.

Poziom trudności:

łatwy

Czas przygotowania:

bez moczenia fasoli 1 1/2 godz.