24polska.pl luckystrikes.pl www.abclinux.pl www.numizmatyka.com.pl ANFA.PL linki
Login: Hasło: Odzyskaj hasło Zarejestruj się

logo



startowa startowa  a  mapa mapa strony  a  ulubione ulubione  a  kontakt kontakt



wyszukaj
Przepisy >> Zupy >> Zupa jarzynowa przecierana


Składniki:

  • woda – 6 szklanek
  • kości - 20 dag
  • ziemniaki - 20 dag
  • kapusta włoska - 10 dag
  • pory - 10 dag
  • kalafior - 10 dag
  • groszek - 10 dag
  • fasolka szparagowa - 10 dag
  • seler - 10 dag
  • pietruszka - 10 dag
  • marchew - 10 dag
  • kalarepa - 10 dag
  • masło - 1 łyżka
  • śmietana lub śmietanka - 1 szklanka
  • żółtka - 1-2 szt.
  • mąka – 1 łyżka koperek i posiekana pietruszka - 1 łyżka
  • sól

Sposób przygotowania:

Ugotować wywar z kości i warzyw. Kości wyjąć, warzywa zmiksować. Zagęścić mąką rozmieszaną z małą ilością zimnego wywaru. Żółtka rozmieszać ze śmietaną, dodać 1/8 l gorącej zupy, wymieszać i wlać do zupy. Podawać z grzankami

Uwagi:

Zupę jarzynową przecieraną można przygotować na wywarze z warzyw.

Poziom trudności:

łatwy