24polska.pl luckystrikes.pl www.abclinux.pl www.numizmatyka.com.pl ANFA.PL linki
Login: Hasło: Odzyskaj hasło Zarejestruj się

logo



startowa startowa  a  mapa mapa strony  a  ulubione ulubione  a  kontakt kontakt



wyszukaj
Przepisy >> Zupy >> Zupa krem z brokułami


Składniki:

  • 2 szalotki
  • 1 ząbek czosnku
  • sól
  • 35 dkg brokułów
  • 50 dkg brukselki
  • 2 dkg masła lub margaryny
  • pieprz
  • 850 ml bulionu
  • 2 kromki chleba tostowego
  • cukier
  • 15 dkg gęstej
  • kwaśnej śmietany
  • 5 dkg orzechów laskowych.

Sposób przygotowania:

Czosnek i szalotkę pokroić w małą kostkę. Brukselkę oczyścić, brokuły podzielić na różyczki. W garnku rozgrzać masło, zeszklić na nim czosnek i szalotki. Dodać brokuły oraz brukselkę. Krótko podsmażyć. Podlać bulionem i dusić pod przykryciem ok. 15 min. W połowie czasu gotowania wyjąć kilka różyczek brokuł. Pieczywo pokroić w kostkę. Zupę zmiksować. Dodać śmietanę, zagotować. Przyprawić solą, czarnym pieprzem i cukrem. Pieczywo i orzechy zrumienić na suchej patelni. Zupę rozlać do czterech miseczek. Posypać grzankami i orzechami. Udekorować odłożonymi brokułami.

Poziom trudności:

łatwy