24polska.pl luckystrikes.pl www.abclinux.pl www.numizmatyka.com.pl ANFA.PL linki
Login: Hasło: Odzyskaj hasło Zarejestruj się

logo



startowa startowa  a  mapa mapa strony  a  ulubione ulubione  a  kontakt kontakt



wyszukaj
Przepisy >> Zupy >> Zupa krem z brukselki


Składniki:

  • wywar z mięsa lub warzyw – 6 szklanki
  • brukselka - 40 dag
  • śmietana lub śmietanka kremówka - 1/2 szklanki
  • żółtka - 2 szklanki
  • mąka - 1 łyżka
  • sól i biały pieprz
  • cukier

Sposób przygotowania:

Brukselkę umyć, włożyć do wywaru z mięsa, gotować do miękkości. Zmiksować. Zagęścić mąką rozmieszaną z 1/2 szklanki zimnego wywaru, wlać do zupy, zagotować. Doprawić do smaku solą i cukrem. Żółtka rozmącić ze śmietaną, wymieszać z zupą. Podawać z groszkiem ptysiowym, grzankami lub pasztecikami.

Poziom trudności:

łatwy