24polska.pl luckystrikes.pl www.abclinux.pl www.numizmatyka.com.pl ANFA.PL linki
Login: Hasło: Odzyskaj hasło Zarejestruj się

logo



startowa startowa  a  mapa mapa strony  a  ulubione ulubione  a  kontakt kontakt



wyszukaj
Przepisy >> Zupy >> Zupa krem ze szparagów


Składniki:

  • wywar z mięsa lub warzyw - 6 szklanek
  • szparagi – 50 dag
  • śmietana lub śmietanka kremówka - 1/2 szklanki
  • żółtka - 2 szt.
  • sól i biały pieprz

Sposób przygotowania:

Szparagi oczyścić z włókien, odciąć główki. Ugotować w wywarze. Główki szparagów wrzucić dopiero wtedy, gdy łodygi będą już prawie miękkie. Wyjąć główki szparagów, odłożyć. Resztę zupy zmiksować. Zupę szparagową przetrzeć przez sito. Doprawić kwaśną śmietaną lub słodką śmietanką zmieszaną z żółtkami (w tym ostatnim przypadku nie gotować). Do zupy szparagowej włożyć odłożone szparagowe główki. Podawać z groszkiem ptysiowym, grzankami lub francuskimi pasztecikami.

Poziom trudności:

łatwy