24polska.pl luckystrikes.pl www.abclinux.pl www.numizmatyka.com.pl ANFA.PL linki
Login: Hasło: Odzyskaj hasło Zarejestruj się

logo



startowa startowa  a  mapa mapa strony  a  ulubione ulubione  a  kontakt kontakt



wyszukaj
Przepisy >> Zupy >> Zupa kwaśno-pikantna


Składniki:

  • 80-100 ml czarnego octu ryżowego
  • 2 łyżki pasty sambal oelek
  • 8 suszonych grzybów shiitake
  • 8 suszonych grzybów mun
  • 15 suszonych kwiatów lilii
  • 3 łyżki krojonych pędów bambusa z puszki
  • 200 g tofu pokrojonego w paski
  • 200 g wieprzowiny pokrojonej w paski
  • 2 l rosołu lub wywaru z kurczaka
  • 2 roztrzepane jaja
  • pieprz
  • cukier
  • olej sezamowy
  • sos sojowy
  • Marynata do mięsa:
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki sherry
  • 1 łyżka oleju sezamowego

Sposób przygotowania:

Składniki marynaty wymieszać. Mięso wymieszać z marynatą. Grzyby i kwiaty lilii namoczyć i pokroić w paski. Do wrzącego rosołu dodać grzyby, kwiaty lilii, pędy bambusa. Dodać mięso wraz z marynatą i tofu. Zagotować. Dodać ocet ryżowy i sambal. Po pięciu minutach gotowania uzupełnić przyprawy, dodać pieprz, sos sojowy, jeśli trzeba - trochę cukru. Kiedy zupa jest gotowa, wlać cienkim strumieniem jajka, zamieszać by powstały nitki. Zupę podawać skropioną olejem sezamowym.

Poziom trudności:

łatwy