24polska.pl luckystrikes.pl www.abclinux.pl www.numizmatyka.com.pl ANFA.PL linki
Login: Hasło: Odzyskaj hasło Zarejestruj się

logo



startowa startowa  a  mapa mapa strony  a  ulubione ulubione  a  kontakt kontakt



wyszukaj
Przepisy >> Zupy >> Zupa migdałowa z ryżem


Składniki:

  • 12 - 14 słodkich migdałów
  • 10 dkg cukru
  • 2 gorzkie migdały
  • 1.5 łyżki masła
  • 3 - 4 dkg rodzynek
  • 1.5 l mleka
  • 15 dkg ryżu
  • sól do smaku

Sposób przygotowania:

Migdały sparzyć i obrać z łusek, następnie zemleć w maszynce lub zetrzec na tarle. Ryż ugotować na sypko (od wrzącej, osolonej wody z dodatkiem pół łyżki masła). Mleko zagotować z cukrem, dodać opłukane rodzynki oraz szczyptę soli i zmielone migdały. Ogrzewać jeszcze chwilę, nie dopuszczając do zagotowania. Zdjąć z ognia, dodać resztę masła i podawać na ciepło z ugotowanym na sypko ryżem.

Poziom trudności:

łatwy