24polska.pl luckystrikes.pl www.abclinux.pl www.numizmatyka.com.pl ANFA.PL linki
Login: Hasło: Odzyskaj hasło Zarejestruj się

logo



startowa startowa  a  mapa mapa strony  a  ulubione ulubione  a  kontakt kontakt



wyszukaj
Przepisy >> Zupy >> Zupa neapolitańska


Składniki:

  • Rosół
  • łyżka masła
  • łyżka mąki
  • łyżka parmezanu
  • 0.25 l śmietany
  • 2 żółtka

Sposób przygotowania:

Ugotować zwyczajny rosół. Wziąć na 4 osoby łyżkę masła, zasmażyć z mąką i czubatą łyżką parmezanu, ciągle mieszając na ogniu kopystką (płaska, drewniana łopatka). Gdy się już zamieni w jednolitą masę, rozprowadzić świeżą kwaśną śmietaną, zagotować, a w końcu zaprawić 2 rozbitymi z łyżką wody żółtkami. Nie dopuścić do zagotowania się. Osobno mieć ugotowany cieńszy makaron, włożyć go nieco w wazę i podać na stół. Oddzielnie podaje się tarty parmezan, aby go podług życzenia dosypać. Zamiast kwaśnej śmietany można dodać słodkiej.

Poziom trudności:

łatwy