24polska.pl luckystrikes.pl www.abclinux.pl www.numizmatyka.com.pl ANFA.PL linki
Login: Hasło: Odzyskaj hasło Zarejestruj się

logo



startowa startowa  a  mapa mapa strony  a  ulubione ulubione  a  kontakt kontakt



wyszukaj
Przepisy >> Zupy >> Zupa ogórkowa


Składniki:

  • ogórki kiszone – 25-30 dag
  • kwas ogórkowy – 1/2-1 szklanki
  • włoszczyzna – pęczek
  • woda – 2 szklanki
  • mleko – 1 szklanka
  • mąka – 2 łyżki
  • masło – 1 łyżka
  • żółtko – 1 szt.

Sposób przygotowania:

Ugotować wywar z warzyw. Ogórki zetrzeć na tarce o dużych otworach. Wywar przecedzić, podprawić mąką rozmieszaną z 1/4 l mleka, zagotować. Żółtko utrzeć z masłem, wymieszać z 1/8 l gorącej zupy, wlać do zupy, dodać starte ogórki, kwas ogórkowy i sól do smaku. Podawać z grzankami, ziemniakami. Zupę ogórkową można przyrządzić na wywarze z kości.

Poziom trudności:

łatwy