24polska.pl luckystrikes.pl www.abclinux.pl www.numizmatyka.com.pl ANFA.PL linki
Login: Hasło: Odzyskaj hasło Zarejestruj się

logo



startowa startowa  a  mapa mapa strony  a  ulubione ulubione  a  kontakt kontakt



wyszukaj
Przepisy >> Zupy >> Zupa pomidorowa z grzankami


Składniki:

  • 1.5 kg pomidorów
  • pęczek dymki
  • pęczek bazylii
  • 3 ząbki czosnku
  • łodyga selera naciowego
  • 3 łyżki oliwy
  • 5 dkg sera mozzarella
  • 5 dkg startego żółtego sera
  • 8 kromek bagietki
  • mieszanka ziół włoskich
  • pieprz cayenne
  • sól.

Sposób przygotowania:

Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, miąższ przetrzeć przez sito. Dymkę, czosnek oraz seler obrać i drobno pokroić. Warzywa obsmażyć krótko na oliwie, wlać 2 szkl. wody oraz przecier pomidorowy. Gotować ok. 20 min. Mozzarellę pokroić. Połowę bazylii posiekać, wymieszać z żółtym serem, doprawić pieprzem. Na kromkach bagietki położyć plasterki mozzarelli, ser z bazylią i zapiec, aż ser się stopi. Resztę bazylii posiekać. Zupę przyprawić solą, pieprzem ceyenne, mieszanką ziół i posiekaną bazylią. Podawać z serowymi grzankami.

Poziom trudności:

łatwy