24polska.pl luckystrikes.pl www.abclinux.pl www.numizmatyka.com.pl ANFA.PL linki
Login: Hasło: Odzyskaj hasło Zarejestruj się

logo



startowa startowa  a  mapa mapa strony  a  ulubione ulubione  a  kontakt kontakt



wyszukaj
Przepisy >> Zupy >> Zupa rybna z kluseczkami z sandacza


Składniki:

  • 200 g filetów z sandacza (bez skóry)
  • 0.5 pęczka koperku
  • sól
  • biały pieprz
  • 150 ml śmietany
  • 1 duża marchewka
  • 100 g korzenia selera
  • 1 por
  • 2 szalotki
  • 1 łyżka masła
  • 800 ml wywaru rybnego

Sposób przygotowania:

Filety z sandacza opłucz pod bieżącą wodą i starannie osusz papierowym ręcznikiem kuchennym. Usuń resztki ości. Pokrój rybę w kostkę i na kilkanaście minut włóż do zamrażalnika. Lekko zmrożoną zmiksuj i przetrzyj przez gęste sito. Ubij śmietanę na półsztywno. Koperek opłucz, osusz, kilka gałązek odłóż do dekoracji. a resztę drobniutko posiekaj i wymieszaj z masą rybną. Dopraw solą i białym pieprzem, dodaj ubitą śmietanę, wymieszaj. Dwoma łyżeczkami zwilżanymi wodą powykrawaj z masy rybnej małe podłużne kluseczki, ułóż je na tacy wyłożonej folią spożywczą. Wstaw do lodówki. Warzywa oczyść, dokładnie umyj i osusz. Marchewkę pokrój w plasterki, a selera i pora w paseczki. Szalotki oczyść, pokrój w kosteczkę i podsmaż na roztopionym maśle. Dodaj pozostałe warzywa, krótko podduś, od czasu do czasu mieszając. Wlej ugotowany wcześniej wywar rybny, gotuj ok. 10 min., ewentualnie dopraw solą i pieprzem do smaku. Kluseczki rybne włóż do lekko gotującej się wody, zagotuj i po 6 min. wyjmij łyżką cedzakową. Dokładnie osacz. Rozlej zupę do talerzy. Do każdej porcji włóż po 2 - 3 kluseczki. Udekoruj gałązkami koperku.

Poziom trudności:

łatwy