24polska.pl luckystrikes.pl www.abclinux.pl www.numizmatyka.com.pl ANFA.PL linki
Login: Hasło: Odzyskaj hasło Zarejestruj się

logo



startowa startowa  a  mapa mapa strony  a  ulubione ulubione  a  kontakt kontakt



wyszukaj
Przepisy >> Zupy >> Zupa rybna z pomidorami i rozgrzewającym imbirem


Składniki:

  • Ok. 1 kg korpusów i głów z kilku gatunków ryb np. łososia, pstrąga, szczupaka, karpia, sandacza
  • 2-3 filety ulubionej ryby np. pstrąga lub sandacza
  • 2 średnie marchewki
  • 1 por
  • 1 pietruszka
  • kawałek selera
  • 1 średnia cebula
  • 5-6 średnich pomidorów
  • kilka ząbków czosnku
  • kawałek imbiru
  • sos sojowy Kikkoman
  • kilka kropel sosu TABASCO®
  • liście laurowe, ziele angielskie
  • szczypior
  • kolendra
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Pomidory opalić nad palnikiem i obrać .Warzywa(marchew, seler, pietruszkę, cebulę) obrać, umyć i pokroić w mniejsze kawałki. Wrzucić do garnka razem z korpusami rybnymi. Dodać 2-3 pokrojone w ćwiartki opalone i obrane pomidory, kilka liści laurowych i ziaren ziela angielskiego. Wszystko zalać wodą 2-3cm ponad warzywa i korpusy rybne. Delikatnie posolić. Gotować około godziny na niewielkim ogniu, w międzyczasie odszumować. Odcedzić. Do gorącego bulionu dodać pokrojone w drobną kostkę pozostałe opalone i obrane pomidory. Wrzucić także pokrojone na mniejsze kawałki filety rybne, pogotować jeszcze kilka minut. Do bulionu dodać starty czosnek i imbir. Wszystko doprawić do smaku sosem sojowym, TABASCO® i pieprzem. Przed podaniem dodać spora ilość drobno posiekanego szczypiorku i świeżej kolendry.

Poziom trudności:

średni

Źródło/Autor:

Grzegorz Łapanowski