24polska.pl luckystrikes.pl www.abclinux.pl www.numizmatyka.com.pl ANFA.PL linki
Login: Hasło: Odzyskaj hasło Zarejestruj się

logo



startowa startowa  a  mapa mapa strony  a  ulubione ulubione  a  kontakt kontakt



wyszukaj
Przepisy >> Zupy >> Zupa z marchwi


Składniki:

  • marchew - 30 dag
  • rosół – 6 szklanek
  • włoszczyzna - pęczek (bez marchwi)
  • mleko -1 szklanka
  • mąka - 1 łyżka
  • żółtka surowe - 1-2 szt.
  • sól i pieprz
  • natka pietruszki - 1 łyżka zielony posiekany
  • koperek - 1 łyżka

Sposób przygotowania:

Włoszczyznę i marchew umyć, zetrzeć na tarce o dużych otworach. Na rosole ugotować rozdrobnione warzywa. Zupę zagęścić mąką rozmieszaną z mlekiem (1/2 szklanki), zagotować. Resztę mleka wymieszać dokładnie z żółtkami oraz z 1/2 szklanki gorącej zupy, połączyć z całością, posolić, dodać koperek i posiekaną zieloną pietruszkę. Podawać z grzankami. Zupę z marchwi można zaprawiać śmietaną lub masłem roztartym z żółtkami.

Poziom trudności:

łatwy