24polska.pl luckystrikes.pl www.abclinux.pl www.numizmatyka.com.pl ANFA.PL linki
Login: Hasło: Odzyskaj hasło Zarejestruj się

logo



startowa startowa  a  mapa mapa strony  a  ulubione ulubione  a  kontakt kontakt



wyszukaj
Przepisy >> Zupy >> Zupa z modrej kapusty z wędzoną piersią kaczki


Składniki:

  • 1 pęczek włoszczyzny
  • 1 cebula
  • 1 główka modrej kapusty (ok. 1 kg)
  • 40 g sklarowanego masła
  • 100 g wędzonego boczku
  • 1 1/2 l wywaru warzywnego
  • sól
  • 1 łyżeczka ziarenek pieprzu
  • 1 łyżeczka jagód jałowca
  • 1-2 liście laurowe
  • 120 g posiekanej, suszonej cranberry (żurawiny amerykańskiej)
  • 120 g wędzonej piersi kaczki
  • 6 łyżek octu
  • świeży majeranek
  • cukier
  • 150 g Creme Fraiche
  • patyczki do szaszłyków

Sposób przygotowania:

1. Włoszczyznę myjemy, i kroimy w kostkę. Cebulę obieramy i kroimy na ćwiartki. Kapustę myjemy i kroimy na małe kawałki.

2. Podgrzewamy 30 g sklarowanego. Boczek kroimy w małą kostkę i wrzucamy do rozgrzanego masła, pieczemy aż boczek stanie się chrupiący. Wyjmujemy boczek, a następnie do pozostałego tłuszczu wrzucamy pokrojoną włoszczyznę oraz cebulę i lekko podsmażamy. Na koniec dodajemy kapustę, podgrzewamy chwilę i całość zalewamy wywarem warzywnym

3. Dodajemy przyprawy i cranberry i gotujemy 75 – 90 minut na wolnym ogniu.

4. 15 minut przed zakończeniem gotowania, kroimy wędzony filet z kaczki na kawałki i nabijamy na patyczki do szaszłyków.

5. Liście laurowe i jagody jałowca wyjmujemy z zupy. Pozostałą zupę miksujemy i przecieramy przez drobne sitko. Dodajemy ocet i Creme Fraiche. Majeranek myjemy i osuszamy, odrywamy liście od gałązki i drobno siekamy. Gotową zupę posypujemy majerankiem i pozostałymi żurawinami. Podajemy z przygotowaną piersią z kaczki.


Podawać z ryżem lub purée z dodatkiem pokruszonych, podsmażonych orzechów włoskich.

Poziom trudności:

średni

Czas przygotowania:

120min

Ilość osób:

4

Źródło/Autor:

CRANBERRY MARKETING COMMITTEE