24polska.pl luckystrikes.pl www.abclinux.pl www.numizmatyka.com.pl ANFA.PL linki
Login: Hasło: Odzyskaj hasło Zarejestruj się

logo



startowa startowa  a  mapa mapa strony  a  ulubione ulubione  a  kontakt kontakt



wyszukaj
Przepisy >> Zupy >> Zupa zapiekana z serem i tostami


Składniki:

  • 250 g cienkich plasterków ementalera
  • 8 kromek chleba tostowego
  • 1/4 l bulionu mięsnego
  • 2 jajka
  • szczypta soli
  • 2 łyżki drobno posiekanej pietruszki

Sposób przygotowania:

1. W dużej, żaroodpornej formie ułożyć na przemian warstwę chleba i sera. Ostatnią warstwą powinien być ser. Potrawę zalać bulionem. 2. Formę włożyć do rozgrzanego piekarnika i zapiekać 20 minut. 3. Jajka wymieszać z solą, dodać do zupy i 10 minut zapiekać w piekarniku. 4. Bezpośrednio przed podaniem zupę posypać drobno posiekaną pietruszką.

Uwagi:

Sławna francuska zupa cebulowa nie jest jedyna zupę zapiekaną w piekarniku; W poniższym przepisie cebula zastąpiona została dużą ilością sera, dzięki czemu zupa jest niezwykle pożywna i sycąca.

Poziom trudności:

średni